Haberler

LAHANA SARMA


Karalahana yaprakları haşlanırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri suyu atılır. 2. su ile tekrar haşlanırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri çıkarılıp sudan geçirilir. Parça et satırla küçük parçalara ayrılır. İçine soğanOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri domatesOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri maydanozOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri karabiberOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuzOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri pirinç yoğrularak yapraklara sarılır. Yeniden pişirilir. Trabzon'da yakın zamana kadar pirinç yerine mısır yarması (şoromul adı verilen el değirmeninde kabaca öğütülmüş mısır taneleri) kullanılırdı. Tenceredenin dibine yemeğe lezzet vermesi için büyük etli kemik parçaları konulurdu.


LAHANA KAVURMASI


Lahanalar yıkanp haşlanırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri suyu dökülür. Trabzon yağı ile bir miktar içyağı bir sahanda eritilir ve bol miktarda soğanla kavrulur. Haşlanmış barbunya fasülyesiOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz ve biber ilave edilip kavurmaya devam edildikten sonra en son lahana katılır. Kısa bir süre daha karıştırdıktan sonra sıcak olarak yenilir.


*Tüm Karadeniz bölgesindeOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri farklı isimler ve küçük farklılıklarla yenilir.


LAHANA DİBLESİ*


Karalahana seçilip haşlandıktan sonra süzlür. Bir tencerede bol soğan ve yağ kavrulur. Haşlanan lahananın yarısı tencereye konulur. Üstüne küp küp doğranan patatesler ve pirinçOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri karabiber tuz ve kalan lahana eklenir. Bir bardak suyla ağır ateşte pişirilir. Pişirildikten sonra bir kere karıştırııp servis yapılır.


* OrduOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Giresun ve Batı Trabzon


HARHAŞİ (DUDEYİ)*


Saplı karalahana yemeğinin Hopa'daki adı "harhaşi" (haşlama) dır. Arhavi ve batısında ise "dudeyi" (karalahana sapı) adı verilir. İlk önce saplı karalahana haşlanırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri suyu dökülür. Yeniden taze su konulur ve haşlanır. İkinci haşlamada iç yağı (alima)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri acı biber (laşani pipeyi)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sıvı yağ (yada tereyağ)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz konulur. İyice pişirilirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri piştikten sonra bir tepsiye çıkarılır. Kökler yanyana sıralanır. Üstüne bol cevizOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri bir sahanda 4-5 diş sarmısakOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tereyağı atılır. Yemeğin suyundan ilave edilip kaynatılır. Tepsinin üzerine dökülür. Sıcak mısır ekmeği ile yenilir.


* Laz yemeği


LAHANA EZME/VURMA*


Köksüz karalahana haşlanır suyu dökülür. İkinci defa su tazelenir. İç yağıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri acı biberOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri terayağı yada sıvı yağOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz konulur. İyice pişirilir. Piştikten sonra ezilir. Yakın zamana kadar bzme işinde otantik mutfak gereçleri kullanılırdı. Trabzon köylerinde "gudal" adı verilen ahşap mikser Rize ve Artvin sahilindeki Laz köylerinde ise "kirza" adı verilen şekil olarak farklı ahşap alet kullanılır.
* Tüm Doğu Karadeniz


LAHANA ÇORBASI*


Ayıklanan lahanalarOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri el ile küçük parçalara ayrılırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sonra yıkanır. Lahana parçaları kaynar su içine atılır. Lahana haşlanan su dökülür. Yeniden su kaynatılırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri ıılık suda bir gün bekletilmiş fasülyeler bu suya atılır ve yeniden haşlanır. Büyük parçalı mısır yarmalarıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri büyükçe bir kemik parçası (günümüzde et suyu)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri haşlanmış lahana parçaları ve iç yağı ve çok az mısır unu- arzu edilirse kırmızı biber- ilave edilirek pişirilir.


*Tüm Doğu Karadeniz


LAHANA TURŞUSU*


Haşlanan lahanalarOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri bidonlara suOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sarmısak ve acı biberle birlikte doldurulur. İki hafta bekletildikten sonra soğanla kavrularak yenilir.
* Batı TrabzonOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri OrduOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Giresun


LAHANA YEMEĞİ*


Yıkanıp küçük parçalara ayrılan lahana yapraklarıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kaynar suda haşlanırlar. Haşlanan su dökülür. Başka bir encerede haşlanan suya içyağıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kıymaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri doğranmış soğanOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri mısır yarması - yöreye göre fasülye- ilave edilirek pişirilir.


LAHANA GULİYA *


Lahanalar önce ayıklanıp bol su ile yıkanır. Saplarıyla birlikte büyük parçalara ayrılarak bol tuzlu sudaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri bir kremul vasıtasıylaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri bahçedeki gorelin yada evin hayatında bulunan ocağın tavanına bağlanmış olan orta boy kazanda haşlanır. Pileki ya da bir tepsinin dibi yağlanır ve üzerine bayatlamış mısır ekmek artıkları dökülür. Lahananın haşlama suyuyla mısır ekmekleri ıslatılır. Üzerlerine lahana yaprakları serildikten sonra üzerine kızdırılmış yağ gezdirilip saçayğın üzerinde hafif odun ateşinde pişirilir.


YABANİ LAHANA (GALDİRİK) YEMEKLERİ*


*Ziraati yapılmayan yazın bahçelerde kendiliğinden yetişen "galdirik" karalahanaya benzer bir ottur. Ordu civarında "galdirik" daha doğuda yabani lahana adı verilir.


Galdirik yemeği
Temizlenip yıkayıp soğuk suda haşlanır ve süzülür. Yeşil soğan ve pırasayla kavrulur.


Galdirik turşusu
YıkanıpOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri haşlanan galdirik soğutulduktan sonra tuzOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sirke ve sarmısakla birlikte bir kavanoza konulur. Yedi gün bekletildikten sonra sofraya çıkartılır.


Galdirik dolması (Sarması)
Aynı karalahana sarması gibiOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri galdirik yaprağı kullanılarak dolmasıda yapılır.


YOĞURTLU PEZÜK*


Pezük ilk önce seçilip temizlenirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri haşlanırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri süzülür. Yağda kavrulan pezük hafif ılınınca üstüne sarmısaklı yoğurt dökülür. FatsaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Kumru köyünde bu yemeğe “borona” adı verilir.


* OrduOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri


PAZI BURMALISI*


Haşlanmış pazılarınOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri soğanla kavrulduktan sonra bir hamurun içerisine konulup tepside pişirilmesiyle yapılan bir tür börektir.


PAZI YEMEĞİ


Pazılar önce ayıklanır daha sonra haşlanır. İnce parçalara ayrılan pazılar Ordu civarında salçaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri soğan ve yağla kavrulup içine bulgur ve baharat katılarakOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Trabzon civarında ise soğan yağla kavrulup içine mısır yarmasıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri naneOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri soğan (çok eskiden yabani soğan)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kılçıkları ayıklanmış hamsi ilave edilerek yapılılır. Sıcak yada soğuk yenebilir.


*OrduOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Rize arasında yapılır.


PAZI KAYGANA*


YıkanıpOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri küçük parçalara ayrılan pazılarOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri ince doğranıp tuzlanmış soğanlarOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri naneOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri maydanozOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yumurta ve mısır unu ile karıştırılarak bir tavada iki taraflı kızartılır. Pazıya Lazca sotoliyaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Trabzon Rumcası LamesOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Giresun Türkçesinde ise Pezük adı verilir.
* Tüm Doğu Karadeniz


SAKARCA YEMEKLERİ*


Sakarca mıhlaması
 Sakarca temizlenirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri haşlanır ve süzülür. Soğanla ve baharatla kavrulur. Kavrulan sakarca bir kez karıştırılır ve üstü kapatılıp 10 dakika bekletildikten sonra yenmeğe hazırdır.


Sakarca Kayganası
Mıhlaması gibi haşlanırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri temizlenir ve süzülür. Suyu kalmayacak şekilde süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla beraber kızartılır.


Sakarca Turşusu
Sakarca temizlenipOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri haşlanıpOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri süzüldükten sonra soğutulur. Bir kavanoza sarmısakOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri biber ve sirkeyle konulur. 3 gün bekletilir.


Çöklüce Çorbası
Fatsa’nın Kumru Köyü’nde (Kaynak: Necla Demiröz) Sakarca’ya Çöklüce denilir. Doğranan çöklücelerOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kavrulan soğan ve salçanın içine atılır. Üstüne pirinçOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz ve su eklenip çorba kıvamında pişirilir.
*Taze sarmısağa benzerOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yaprakları daha incedir. MıhlamasıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kayganasıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri çorbası ve turşusu yapılır. Ziraati yapılmayanOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri bahçelerde kendiliğinden yabani olarak yetişen sakarca ilkbahar mevsiminde toplanır ve tüketilir. *Ordu - Trabzon arasında yenilir.


MANTAR (TİRMİT)*


Mantara benzeyenOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri beyazOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sarıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri krem rengi olmak üzere çeşitli formlarda yabani olarak yetişen yöreye özgü bir bitkidir. Haşlanarak bol soğan ve yeşil biberle kavrulur. İsteğe göre yufka rasına konularak da yenilir. Fatsa’da soğanOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yeşil biberOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri domatesle kavrulur ve içine mısır ekmeği doğranır. *Trabzon'un batısıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri OrduOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Giresun


KEŞKEK*


Yörede buğdaya “keşkek” adı verilirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri düğünlerde yapılan bir yemektir. Akşamdan bir tencerede ıslatılan keşkek bir gün sonra haşlanır ve ilk suyu süzülür. Ayrıca pişirilen tavuklarOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kemiklerinden ayrılarak paraçalanır ve keşkek içine atılır. Birlikte pişirilen karışım servis yapılırken üstüne tereyağlı salça eritilir.


*Tüm BatıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri ve Orta Karadeniz'de Trabzon'a kadar yapılır. Trabzon'da ise sadece Şal Pazarı (Ağasar) bölgesinde yapılır. TrabzonOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri RizeOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Gümüşhane ve Artvin sahilinde bilinmez ve yapılmaz.


HAMSİLİ PİLAV*


Temizlenip Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yıkanan hamsilerin kılçıkları hamsiler parçalanmadan çıkartılır. Otantik olarak yapılmak istenirse pilekiyeOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri günümüzde ise tepsi yada güveceOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri hamsiler sırtları tabana bakacak şekilde yanyana dizilirler. Yağda kavrulan soğanaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri fıstıkOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kuru üzümOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz ve pirinç ilave edilirek iç pilav pişirilir. Pilava az miktarda şeker ve karabiberde katıldıktan sonra pilekideki hamsilerin üzerine yayılırlar. Tepsinin en üst kısmına kalan hamsiler sırtları tavana bakacak şekilde dizilir. Üstüne sıcak tereyağı dökülen tepsi saçyağaı yada fırında pişmeye bırakılır. Hamsiler kuruyup kızardıklarında yemek hazırdır. Lazca "kapçoni pilavi" denilen bu yemeğe Hopa civarında üzüm ve fıstık konulmaz.


* Tüm Doğu Karadeniz


HAMSİ KAYGANA (KARGANA)*


Mısır unuOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri buğday unutuzlanmış hamsiOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri maydanozOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sütOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yumurtaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yağ ve tuz. Tüm bu maddeler doğranarak inceltilir. Biraz sıvı yağla ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Laz bölgesinde maydanoz yerine "kinzi" adı verilen kokulu yöresel bir ot kullanılıp kayganaya süt konulmaz yerine domatesOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri ile sivri biber ilave edilir ve kargana adı verilir. Köylerde toprak zeminli mutfaktaki ateşin üzerine üç saç ayağı kurulur . Bunun üzerinde pileki de pişirilirmiş. Yemeğin üzeri incir yapraklarıyla örtülürOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri bu yaprakların üzerine köz konularak yukarıdan da ısınması sağlanırmış.






*Tüm Doğu Karadeniz sahili


HAMSİLİ EKMEK*


Özü mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılnış bulunan ekmektir. Ekmek pişirmeye tahsisedilmiş pilekide pişer. Bir katıkla değilOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri pasta veya kurabiye gibi tek başına yenir. Normal ekmekten daha tuzludur. Yanında salatalık veya soğan gibi garnitürler mutlaka bulunmaktadır. Hamsili ekmeğe Lazca kapçon mçkudiOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Trabzon Rumcasında ise Hapşozim adı verilir. Hamsili ekmek sade yapılacağı gibi içine pazıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri pırasaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri lahanada atılarak lezzeti atılabilir. Hamsili ekmekOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri "hamsi" konulmadan yapılırsaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Doğu Trabzon'da "mertezim" olarak adlandırılır. İlkbaharda yetişen yabani tür bir soğan (adını unuttum)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri nane (lözme)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri patates (yemasi)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri karalahanaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri iç yağı (steas)Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri mısır unuOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri tuz yoğurularak pileki’de yapılan bir çeşit ekmektir. Günümüzde yabani soğan bulunması zor olduğundan kullanılmamakta normal soğan ve pırasa ile yapılmaktadır


*Tüm Doğu Karadeniz sahili






KUYMAK/ MUHLAMA/ HAVİTSİ/



Ordu Yöresel Yemekleri ve TarifleriOrdu Yöresel Yemekleri ve TarifleriOrdu Yöresel Yemekleri ve TarifleriOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri


Fotoğraflar: (Sevgili rahmetli kardeşimiz) Mahmut Sedat Dilaver (Sürmene)


Laz usulü muhlama: Unu tereyağı ile yakmadan kavurun . Trabzon peynirini iyice ufaladıktan sonra ekleyip sürekli karıştırarak eritin . Peynir tamamen eriyince 1Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri5 su bardağı suyu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin . Koyu muhallebi kıvamına getirin. Sıcak servis yapın.


Hemşin Usulü muhlama: Mısır Unu yerine buğday unu kullanılarak ya da ikisini birbiriyle karıştırtırılarak yapılır. Diğer yörelerin muhlamalarından farklı olarak içine yumurta kırılırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kaymaklı süt eklenir ve soğan rendelenir.


Trabzon Usulü kuymak: Çaykara civarında Havitz adı verilir. Trabzon tümü ve Giresun sahil ve Rize'nin batı sahil kesiminde yapılır. Kaşar peynirine benzeyen "Televe" peyniri değil minci (Trabzon tuzlu ve kokulu çökelek peyniri) kullanılır. Un yağla kavrulmaz. Yağ eritildikten sonra minci ilave edilirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri peynir hafif eriyince yağ yanmadan su eklenir. Daha sonra mısır unu yavaş yavaş karıştıralarak eklenir. Fokurdamaya başlayınca karıştırma işlemi bırakılır ve tereyağının kuymağın üstünde birikmesi beklenir Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri sıcak servis yapılır.


MALEZ


Süt kabağı (Kobalets) ve süt ile yapılan bir çeşit muhallebidir. Kabak iyice pişirildikten sonra sürekli karıştırılır. Pişince yumuşayan kabağın içi kaşıkla oyularak çıkartılır ve gudalla (ahşap el mikseri) ile ezilir. Daha sonra içine sürekli süt katılarak (yarım kabağa 2 kg. süt konur)tekrar karıştırılır ve pişmeye bırakılır .Biraz tuz ve şeker (bir kg süte 2 çorba kaşığı şeker) konur. Lazcası "Kabağiş Sütli" dir. Trabzon'lular ve Laz'lar tarafından yapılır daha batıda ve Hemşinlilerde bilinmez. Bununla birlikte "malez" lapa anlamında Rize Hemşinde kullanılır ama ineklere verilen yal kabındaki sebze karışımının adıdır.


TURŞİ KAVURMA


Fasülye turşusu ince doğranır. Bu arada bir tencerede bol soğanOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri teryağı (yada sıvı yağ) ile kavrulur. Üzerine turşu eklenir isteğe göre salça da eklenebilir. Turzu zaten acı olduğundan ayrıca acı ilave edilmez. Lazcası "turşi tahaneyi". Tüm Doğu Karadeniz'de yapılır.


TAZE FASULYE


Zeytin yağlı taze fasülye bilinen yöntemlerle pişirilir. Laz bölgesinde ceviz ve sarmısak öğütülerek yemeğin içine dökülür. kirza ile fasülye ile birlikte ezilir. Çok bulamaç haline getirilmez. "katsakuyi" adı verilen acı siyah erik marmelatından çok az miktarda mayhoşluk versin diye ilave edilir. Lazlar bu yemeğe "qvaneyi" adını verirler.


LAZ BÖREĞİ (BUREĞİ)


Elde açılmış üç yufka tepsiye serilir. Bu arada üzerine dökülecek muhallebisi hazırlanır. Muhallebide 1 kg süte 100 gr. buğdayunuOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri 2 yumurtaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yarım kilo şeker kullanılır. Muhallebi kıvama gelince üç kat yufkanın üzerine boca edilir. Muhallebinin üzerine kızgın tereyağı dökülür. Teryağının üzerine ise karabiber serpilir. En üste 4 yufka daha örtülüpOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri fırına verilir. Çıkınca üzerini ıslatacak kadar şerbet gezdirilir. Laz bölgesinde yapılır.


ACİKA


Acika daha çok kahvaltıda bazen de kuru fasulye gibi yemeklerin yanında yenilen ve ana maddesi "kinzi" adı verilen maydonozaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri kişniş otuna benzeyen kokulu yöreesel bir ottur. Fındık veya ceviz öğütülürOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri içine kinziOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri acı biber ve bol sarmısak ilave edilir. Ezilerek birbirine karıştırılarak yenilmeye hazır hale geitirilir. Bu karışım eskiden "gobi" denilen ağaçtan yapılmış çukur çanak içinde taşla dövülerek ezilirmiş. Hopa ciavrında yapılan bir Laz yemeğidir.


FASÜLYE KAYGANASİ


Fasülyeler temizlenipOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri haşlanıp süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla kızartlır. *Tüm Karadeniz.


FASÜLYE EZMESİ (PATİTÇ ÇİHLOMA)*


Fasülye pişirilirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri koballe ezilir. İçine sarmısak ve tuz konulur. *Trabzon


BEZİRGENAŞ


Karadeniz köylüsünün hazırlanması kolay aperatif yemekleridir. Bayatlamış mısır ekmeği atılıp ziyan olmaması için yapılır. İki çeşittir: 1- PeynirOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yağ ve bayat mısır ekmeği muhlama gibi pişirilir. 2- Fasülye (patitç) turşisi yağda kavrulur üzerine mısır ekmeği doğranır.* Trabzon


ZMİLANÇ (MERÜLCEN)


Böğürtlene benzeyen yabani bir bitkinin yumuşak kiremit reknli yumuşak dikenidir. Çocuklar tarafından çiğken bile yenilir. Olduğu gibi pişirilebileceği gibi turşusu yapılıp soğanlada kavrulabilir. MıhlamasıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri soğan veya pırasayla kavurması yapılır. Trabzon'da "Zmilanç"Ordu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri Ordu civarında "merülcen" adı verilir. Ordu - Trabzon (dahil) arasında yapılır.


ZİLİHTA/ZIRİHTA


Buğday unuOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yumurtaOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yoğurt ve su ile sulu hamur haline getirilirdikten sonra bir yağ kızdırılmış bir tavaya bir kaşık kaşık dökülerek kızartılır. bal veya toz şekerle yenilir. Tüm Karadeniz sahilinde yapılır.

                                                                        Hamsi Kuşu


Hamsiler kılçıkları çıkarıldıktan sonra tuzlanıp mısır ununa bulanır. SoğanOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri nane ve maydanoz ince ince doğranarak iç hazırlanır. Birkaç hamsi avuca alınırOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri ortalarına hazırlanan iç konur. Balıklar çiğ hamurlaörtülürOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri yassılaştırılarak köfte biçimi verilir.Çırpılmış yumurtaya bulanarak tavada kızartılır.



 Akçaabat köfte

1930 yıllarında Akçaabat'lı lokantacılarının ortaklaşa yaptıklarıOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri etlerin (Öküz ve Dana) bir araya getirilerek bir arada çekilen kıyma birbirlerine bağlanabilmesi için belirli ölçüde ekmek ve az miktarda sarımsak karışımı ile kendilerinin yemesi için yaptıkları köfteden çok büyük bir damak zevki yakalamışlardır. Bu damak zevkini artık lokantalarda kömürlüOrdu Yöresel Yemekleri ve Tarifleri ızgaralı ocaklarda pişirilmek kaydıyla öncelikle bölgeye tanıtımı yapılmıştır ve o tarihten günümüze kadar tüm dünyaya tanıtımı sağlanmış olup Akçaabat Belediyesi tarafından her yıl Ağustos ayında belirli gününde Festival olarak tanıtım için gerekli şenlik ve şölenler sürdürülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.
*Bir Google Hesabınız yoksa Yorumlama Biçimi seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.

Akkuş/ Gedikli / Eşemez Mahallesi Tema Yapımcısı Templateism.com Copyright © 2015

Blogger tarafından desteklenmektedir.